Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Τζιχαντιστές πωλούν αρχαία αμύθητης αξίας μέσω... eBay!

Τζιχαντιστές πωλούν αρχαία αμύθητης αξίας μέσω... eBay!

Καταστρέφουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όχι γιατί θα θεωρούν ειδωλολατρικά αλλά γιατί θέλουν να πλουτίσουν. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου βγάζουν τουλάχιστον 150-200 εκατ. δολάρια (σ.σ.: Περίπου 132-175 εκατ. ευρώ) τον χρόνο από το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων.
Αυτό υποστηρίζει η Ρωσία μέσω επιστολής του πρέσβη της στον ΟΗΕ. «Περίπου 100.000
πολιτιστικά αντικείμενα παγκόσμιας σημασίας, μεταξύ των και 4.500 αρχαιολογικοί χώροι - εννέα από τους οποίους περιλαμβάνονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου (...) στη Συρία και το Ιράκ» ανέφερε ο πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η λαθραία εξαγωγή των αντικειμένων, γράφει, οργανώνεται από το τμήμα αρχαιοτήτων του Χαλιφάτου στο αντίστοιχο υπουργείο του φυσικών πόρων. Μόνο όσοι έχουν άδεια με σφραγίδα από το τμήμα αυτό επιτρέπεται να διεξάγουν ανασκαφές, να αφαιρέσουν και να μεταφέρουν αρχαιότητες.

Ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τηνΤουρκία ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές αγοράζοντας το πετρέλαιό τους, είπε ότι οι λεηλατημένες αρχαιότητες εξάγονται λαθραία κυρίως μέσω Τουρκίας. «Το κύριο κέντρο λαθρεμπορίου αντικειμένων της πολιτιστικής παράδοσης είναι η τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ, όπου τα κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται σε παράνομους πλειστηριασμούς και κατόπιν μέσω ενός δικτύου καταστημάτων αντικειμένων Τέχνης καθώς και της τοπικής (τουρκικής) αγοράς» υποστήριξε.

Ο Τσούρκιν είπε ότι κοσμήματα, νομίσματα και άλλα κλεμμένα αντικείμενα μεταφέρονται στη Σμύρνη, την Μερσίνη και την Αττάλεια, όπου κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος παράγουν ψεύτικες πιστοποιήσεις προέλευσης.

«Στη συνέχεια, οι αρχαιότητες προσφέρονται συχνά σε συλλέκτες από διάφορες χώρες, γενικώς μέσω των ιστότοπων πλειστηριασμών όπως το eBay και εξειδικευμένων διαδικτυακών καταστημάτων» είπε, και ανέφερε αρκετούς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους πλειστηριασμών που έχουν πουλήσει αρχαιότητες λεηλατημένες από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Πρόσφατα, πρόσθεσε, το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τη χρήση των κοινωνικών δικτύων «για να παρακάμψει τον μεσάζοντα και να πουλήσει αρχαιότητες απ' ευθείας σε αγοραστές».

Το eBay ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ενήμερο των κατηγοριών ότι χρησιμοποιούνταν για να πουληθούν λεηλατημένα αντικείμενα. «Το eBay έχει παντελώς μηδενικό ενδιαφέρον να φιλοξενήσει παράνομες καταχωρήσεις πολιτιστικών ή ιστορικών αγαθών στις πλατφόρμες μας» ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τους ισχυρισμούς της επιστολής αυτής. Προς το παρόν, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια άμεση απόδειξη καταχωρήσεων για αντικείμενα στο eBay τα οποία προέρχονται από λεηλασίες της ISIS ή παρόμοιες ενέργειες».

Φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων που πωλήθηκαν μέσω eBay από πιθανούς λογαριασμούς τζιχαντιστών, όπως τις δημοσίευσε η Daily Mail τον Μάρτιο του 2015:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου