Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος για το νερό;

Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος για το νερό;

Kάποτε, η απειλή ενός Γ’ ΠΠ αποτελούσε βάση για ταινίες συνομωσιολογίας και επιστημονικής φαντασίας

Kάποτε, η απειλή ενός Γ’ ΠΠ αποτελούσε βάση για ταινίες συνομωσιολογίας και επιστημονικής φαντασίας. Τώρα πια, όμως, οι αναλυτές και δη αρκετοί κερδοσκόποι επενδυτές το βλέπουν ως μία πολύ μεγάλη πιθανότητα.

Οι περίοδοι ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής επεκτείνονται παγκοσμίως ακόμη και σε σημεία εύκρατα. Η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και των θαλασσών αποτελεί ευθεία απειλή για την υγεία των ανθρώπων, ενώ στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας, η λειψυδρία και η απουσία πόσιμου νερού αποτελεί τεράστιο πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, το οποίο έχει κοστίζει αναρίθμητες ζωές και έχει προκαλέσει αναταραχές και εμφυλίους. Παράλληλα, το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους ανεβάζει συνεχώς την στάθμη των θαλασσών, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν πως πολλές παράκτιες περιοχές πρόκειται να κυριολεκτικά να βρεθούν ως νέες Ατλαντίδες, υποθαλάσσια, μέσα σε μερικές δεκαετίες.

Το πότισμα των καλλιεργειών, η τεράστια κατανάλωση νερού σε… υδροκέφαλες μεγαλουπόλεις, η χρήση νερού για την ψύξη τεράστιων πυρήνων παραγωγής ενέργειας, το fracking του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, όλα συμβάλλουν στην επαύξηση του προβλήματος της λειψυδρίας, τη στιγμή που ο κόσμος διψά όλο και περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθυσμού, αλλά και της θερμοκρασίας.

Οι καλλιεργητές σε Ασία (Πακιστάν - Μπαγκλαντές, μεταξύ άλλων) έχουν αυξήσει την άρδευση νερού από υπόγειες πηγές κατά 75% τα τελευταία χρόνια. Στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, έχουν χαθεί πάνω από 150 κυβικά χιλιόμετρα αποθεμάτων φρέσκου νερού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Για όλα αυτά, και περισσότερα, προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίες μέσω δορυφόρων μπορούν και παρατηρούν τις μακροχρόνιες αλλαγές στα ύδατα ανά τον κόσμο.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαμάχη με την Αιθιοπία για φράγμα στο Νείλο. Στην Ιορδανία, όπου ήδη υπάρχει λειψυδρία, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει λόγω των προσφύγων από τη Συρία. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται γεωμετρικά, ο Πρίγκηπας Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan ανέφερε πως το νερό τώρα πια είναι πιο πολύτιμο από το πετρέλαιο.
Κι αν αυτό ισχύει, εάν το νερό γίνεται πιο πολύτιμο από το πετρέλαιο, αφού λόγω της φύσης του είναι και για τον άνθρωπο, πότε θα υπάρξουν οι πρώτοι πόλεμοι για το επονομαζόμενο και «μπλε χρυσό»; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου