Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το κουβανικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που θέλουν και οι ΗΠΑ

Η Κούβα -και αυτό δεν είναι άγνωστο για τους πολλούς- είναι μία από τις χώρες με η επιτυχία στην διεξαγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας στην ιατρική και, ειδικά, στην προληπτική ιατρική.
Λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ, η πρόοδος των κουβανών επιστημόνων και των επιτευγμάτων τους ήταν σχεδόν απρόσιτη για τους αμερικάνους ασθενείς (τουλάχιστον όχι άμεσα). Ωστόσο, χάρη στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, και αυτό μάλλον πρόκειται να αλλάξει άμεσα.
Η βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει φέρει και επιστημονικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Απομένουν πολλά βέβαια στο πολιτικό πεδίο, αλλά η αρχή έχει γίνει με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας – στην πράξη είναι μάλλον μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κούβα στις ΗΠΑ.
Το Wired κάνει λόγο για πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ρόσγουελ Παρκκαι το Κουβανικό Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας για να δοκιμαστεί και στις ΗΠΑ ένα κουβανικό, αρκετά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του καρκίνου των πνευμόνων. Το αμερικανικό κέντρο θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και ευελπιστεί να εγκριθεί για να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε περίπου ένα χρόνο.
Στην Κούβα ήδη γίνεται χρήση του εμβολίου εδώ και πέντε χρόνια. Το εμβόλιο εμποδίζει την παραγωγή μίας πρωτεΐνης από τους καρκινικούς όγκους και στην πράξη εμποδίζει την μετάστασή τους. Είναι μια προσέγγιση που θα μπορούσε να είναι οδηγός και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως του παγκρέατος, του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου, εκτιμά το αμερικανικό Ινστιτούτο.
Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ασθενή κατά 4-6 μήνες, Εχει, ακόμη, άλλα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: είναι λιγότερο τοξικό για τον ασθενή σε σχέση με άλλες λύσεις και πολύ φτηνό στην παραγωγή του. (Τα εμβόλια να υπενθυμίσουμε ότι δεν δρουν μόνο προληπτικά, βοηθούν και έναν ήδη ασθενή οργανισμό στο να «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό του σύστημα).
Μια χώρα-μοντέλο στην έρευνα και την πρόληψη
Το πώς έφτασε στην παραγωγή του εμβολίου η Κούβα είναι αποτέλεσμα μιας πιεστικής πρακτικής ανάγκης και συντονισμένης προσπάθειας.
Στη χώρα ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η τέταρτη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να το συνδέσει κανένας με την παραγωγή των παγκοσμίως διάσημων πούρων, στην πραγματικότητα όμως οι Κουβανοί είναι καπνιστές σε μικρότερο ποσοστό από άλλους λαούς: μόλις 19,8% έναντι 34% για τους Ελληνες ή 16,3% για τους Αμερικάνους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το 2012.
Από δεκαετίες η ηγεσία της χώρας, προσωπικά δε ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, έχει συντονίσει τις ενέργειες διάφορων φορέων πάνω στην ιατρική και την βιοτεχνολογική έρευνα, επισημαίνει το Wired. Το εμπάργκο, το οποίο στην πράξη εμπόδιζε την εύκολη πρόσβαση και σε υλικό με επιστημονική και ιατρική χρήση, φαίνεται ότι (και αυτό) όξυνε την επινοητικότητα των κουβανών γιατρών και επιστημόνων ενώ η πολιτική για προληπτική ιατρική απλά έδωσε περισσότερα κίνητρα για έρευνα.
Το άμεσο αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο η παραγωγή εμβολίων για ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα Β και η ηπατίτιδα Β, αλλά και μια αξιοσημείωτη άνοδος στο προσδόκιμο ζωής, η πτώση στην βρεφική θνησιμότητα, όπως και αναλογικά μικρότερες δαπάνες ανά κάτοικο.
Επιτεύγματα παγκόσμιου διαμετρήματος τα οποία θα μπορούν να προβάλλουν καλύτερα οι κουβανοί επιστήμονες, πολύ περισσότερο όταν αρθεί πλήρως το εμπάργκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου