Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Χάος στη Σάμο: Εξέγερση προσφύγων και λάθρο - Απειλούσαν με μαχαίρια (φωτό, vid)

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες μοιάζει πλέον σαν καζάνι που βράζει. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη των επεισοδίων πήρε η Σάμος, στην οποία γύρω στις 12.45 το μεσημέρι, περίπου 560 λαθρομετανάστες που βρίσκονται μέσα στο hot-spot, με την υποκίνηση διαφόρων ομάδων και ατόμων που λειτουργούν ανεξέλεγκτα
απειλούσαν με μαχαίρια και γυαλιά για να τους ανοίξουν τις πόρτες του Κέντρου.

Εκεί ήταν μόνο δύο αστυνομικοί για 560 λαθρομετανάστες ενώ μετά από διαπραγματεύσεις οι αστυνομικοί άνοιξαν τις πόρτες και οι λαθρομετανάστες έφυγαν με προορισμό το λιμάνι για να μπουν σε πλοίο.
Πιο αναλυτικά, οι μόλις δύο αστυνομικοί που φυλούσαν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγουν τα πράγματα και με τη σωματική τους ακεραιότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όμως οι λαθρομετανάστες επέμεναν να ανοίξουν οι πόρτες για να φύγουν, ενώ παράλληλα έδιωξαν και την εταιρεία που φρόντιζε για την σίτισή τους, καθώς αρνήθηκαν το φαγητό.

Καθώς η κατάσταση δεν φαινόταν να ηρεμεί, άνδρες της αστυνομίας, του λιμενικού, της Frontex και διακριτικά του στρατού, έφτασαν στην περιοχή προκειμένου κατ' αρχήν να προσπαθήσουν να τους μεταπείσουν.

Όμως καθώς περνούσε η ώρα τα αίματα άναβαν περισσότερο, με αποτέλεσμα οι λαθρομετανάστες να  αρχίσουν να απειλούν με μαχαίρια και σπασμένα γυαλιά.

Ενώ την ίδια ώρα προσπαθούσαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο, όταν άλλοι άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, αφού στο σημείο βρίσκονται και πολλά παιδιά, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη. Η κατάσταση που επικράτησε από εκείνο το σημείο και μετά ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική, καθώς δημιουργήθηκαν σκηνές χάους με πάνω από 250 άτομα πρόσφυγες να ξεχυθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, φθάνοντας -με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και στην παραλιακή οδό.Το... γιουρούσι των εξαγριωμένων λαθρομεταναστών όπως ήταν φυσικό αναστάτωσε τους κατοίκους της πόλης, σκορπώντας την αγωνία και τον τρόμο, καθώς όπως περιγράφουν πολλοί, οι διαθέσεις τους ήταν αρκετά άγριες.

Μετά από αρκετές προσπάθειες των δυνάμεων της τάξης, οι λαθρομετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας. Πάντως η πρόθεσή τους μέχρι αργά το απόγευμα ήταν να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Μαλαγαρίου, έχοντας την ελπίδα ότι θα περάσει κάποιο πλοίο να τους παραλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου