Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΕ ΟFFSHORE

Βόμβα για εμπλοκή Σόιμπλε ..............Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά.
Για εμπλοκή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην υπόθεση των Παναμά Papers κάνει λόγο σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω υπεράκτιων ΣΤΟΝ Παναμά! 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα του Παναμά έγγραφα, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα. 
Όπως επισημαίνει το Spiegel και μεταδίδει η Deutsche Welle, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των υπεράκτιων εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει πρoσφατα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπεράκτια εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Παναμά έγγραφα, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά».
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα». 
Η Γερμανία απέρριπτε ένα «μητρώο διαφάνιαs
Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις των λεγόμενων Παναμά έγγραφα έχουν θέσει επί ποδός τις αρμόδιες αρχές διεθνώς. Οι πληροφορίες της Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ για πολιτικούς, αθλητές, διασημότητες και υψηλόβαθμους παράγοντες που φέρονται να διατηρούσαν χρήματα σε offshore φορολογικούς παραδείσους φαίνεται να κινητοποιεί και τη Γερμανία. 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, όπως γράφη
Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης -συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου