Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016


Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

«Καμπανάκι κινδύνου» από τον ΟΗΕ: Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται σαν καρκίνος παντού στον κόσμο


«Καμπανάκι κινδύνου» από τον ΟΗΕ: Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται σαν καρκίνος παντού στον κόσμο - MediaΈκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει προληπτικά μέτρα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που «εξαπλώνεται σαν καρκίνος» παντού σε ολόκληρο τον κόσμο, απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

«Το ISIL (σ.σ αγγλικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και όλοι οι άλλοι εξτρεμιστές εξαπλώνονται αυτή τη στιγμή σαν ένας καρκίνος παντού σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους, με την ευκαιρία μιας διεθνούς συνόδου στη Γενεύη για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.
Όμως, όπως τόνισε ο ίδιος, «πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της πρόληψης σε πρώτο πλάνο στις προσπάθειες μας. Διαθέτουμε αποδείξεις που δείχνουν ότι η αντεπίθεση στον τομέα της ασφάλειας και σε στρατιωτικό επίπεδο δεν μπορεί από μόνη της να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα».
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου, όπου συμμετέχουν περίπου 30 υπουργοί και υφυπουργοί, ο Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση στα κράτη να εφαρμόσουν εθνικές πολιτικές που θα βασίζονται στις 70 συστάσεις του σχεδίου δράσης εναντίον της εξτρεμιστικής βίας, που παρουσίασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε ότι θα υλοποιήσει «μια σειρά δράσεις σε ανώτερο επίπεδο κινητοποιώντας όλο το σύστημα των ΗΕ» ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι «προσπάθειες» που ζητούνται από το σχέδιο δράσης απευθύνοντας έκκληση στα Κράτη μέλη για «μία αυξημένη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που συμπροεδρεύει της συνόδου, υπογράμμισε ότι «η πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού συνίσταται στην ενίσχυση της διάδοσης του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην περίπτωση των ένοπλων συρράξεων, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση προκειμένου η μάχη που διεξάγουμε εναντίον της τρομοκρατίας να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερίας των πολιτών» τόνισε από την πλευρά του ο Βέλγος ΥΠΕΞ Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι μονάχα ένας αποτελεσματικός τρόπος να πολεμήσουμε εναντίον της τρομοκρατίας, όμως είναι επιπλέον ένας τρόπος ώστε να μην υποχωρήσουμε μπροστά στους τρομοκράτες, να μην τους επιτρέψουμε να κερδίσουν έδαφος» σημείωσε.
 Πηγή:ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου